Dezvoltarea armonioasa a copiilor nu presupune doar implicarea in jocuri si invatare prin joaca, ci si prin metode outdoor de petrecere a timpului.

Pentru copii este esential sa se bucure de mediul inconjurator si de aer curat, iar un ajutor in acest sens il constituie aportul parintilor in prezentarea mijloacelor de locomotie outdoor.

Bicicleta sau trotineta pot fi doua optiuni perfecte pentru a-i prezenta copilului ideea de miscare, insa care dintre cele doua mijloace este mai potrivita pentru copii? Discutam despre acestea in cele ce urmeaza prezentandu-le pe rand avantajele fiecareia in parte.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand alegi o bicicleta sau o trotineta?

Ca parinte poti fi tentat sa cumperi multe lucruri pentru copilul tau si, in ciuda faptului ca poti cumpara deopotriva si o bicicleta si o trotineta, este recomandat in prima faza sa iei in calcul varsta copilului tau pentru alegerea unui produs potrivit.

De asemenea, este recomandat sa ai in vedere si inaltimea copilului, dar si greutatea acestuia, mai ales in cazul trotinetelor, daca vrei sa ii cumperi acestuia un astfel de mijloc de locomotie.

Nu in ultimul rand, poti incerca sa intrebi si copilul ce ar prefera intre o trotineta si o bicicleta, oferindu-i astfel posibilitatea acestuia de a simti ca parerea sa conteaza.

Pentru copii acest lucru este important, pentru ca s-ar putea sa foloseasca produsul achizitionat tocmai pentru ca i s-a oferit oportunitatea alegerii.

Cand este recomandat sa alegi trotinetele pentru copii?

Exista o mare varietate de trotinete din care poti alege pentru copilul tau, in functie de gradul de dezvoltare al acestuia si de abilitatile sale de coordonare.

De asemenea, daca varsta copilului este mai mica si nu vrei sa optezi pentru bicicleta sau trotineta, poti alege din o tricicleta cu ajutorul careia sa plimbi copilul fara a mai fi nevoie de carut sau sistem de purtare.

Pentru ca modelele de triciclete au si maner de impingere si sistem de pedale, iti va fi usor sa te plimbi cu copilul in aer liber.

Trotinetele sunt foarte avantajoase in primii ani de viata deoarece il familiarizeaza pe copil cu mijloacele de deplasare pe doua roti.

Pentru ca nu este nevoie de mentinerea directa a echilibrului, dar si pentru ca riscurile de cadere si accidentare sunt mai mici, trotinetele sunt adesea preferate de catre parintii copiilor de pana la patru-cinci ani.

Trotinetele sunt avantajoase deoarece faciliteaza deplasarea si permit copilului sa exploreze spatiul exterior. In acelasi timp trotinetele sunt trendy si sunt distractive, fiind un mod excelent prin care copiii pot socializa.

Cand pot fi folosite bicicletele?

In general se recomanda sa ii prezinti copilului tau modelele de biciclete incepand cu varsta de 4-5 ani, atunci cand acesta intelege mai bine principiile echilibrului si gaseste mai usoara adaptabilitatea la doua roti.

Ca si in cazul bicicletelor pentru adulti, vei observa ca bicicletele pentru copii difera in functie de marimea rotilor, asadar este important sa alegi un model care sa se potriveasca inaltimii si varstei copilului.

Nu uita ca folosirea unei biciclete implica obligatoriu si achizitionarea echipamentelor de protectie, pentru ca cei mici sunt imprevizibili si se pot rani cu usurinta.

De aceea este recomandat sa cumperi o casca, genunchiere si cotiere, pentru a-i oferi micutului tau o adevarata experienta atunci cand ii vei prezenta bicicleta si il vei initia in tainele stapanirii acesteia.

Atunci cand alegi o bicicleta este important ca aceasta sa ii ofere confort copilului, iar acest aspect il poti urmari la nivelul sezutului si la nivelul reglajelor pe inaltime.

Copilul nu trebuie sa stea intr-o pozitie nefireasca si nici sa faca eforturi sa ajunga la pedale. Miscarea trebuie sa fie naturala, pentru a-l ajuta sa se bucure de o experienta cat mai placuta.

Avantajul folosirii bicicletelor pentru copii este acela ca ii ajuta sa isi dezvolte musculatura si sa isi dezvolte simtul echilibrului. In plus, plimbarile cu bicicleta permit mobilitatea si ii ajuta pe copii sa isi consume energia intr-un mod sanatos si educativ.

Pasiunea pentru bicicleta este una care nu se pierde in timp, iar mersul pe bicicleta este si un mod potrivit de mentinere a unui echilibru la nivelul greutatii corporale.

Concluzia este ca ambele produse, atat bicicleta cat si trotineta, sunt deosebit de importante si de benefice pentru dezvoltarea copilului.

De aceea, nu exista o regula care iti delimiteze alegerea, ci trebuie doar sa iei in calcul preferintele, conformatia si varsta copilului pentru a opta pentru un produs adecvat varstei.

Alege o trotineta pentru un copil mai mic, pentru a-i prezenta notiunile incipiente de deplasare si continua mai apoi cu o bicicleta, pe care sa o updatezi in functie de ritmul cresterii copilului.

In ambele cazuri insa, ambele produse il vor ajuta pe copil sa se dezvolte armonios si va va oferi posibilitatea de a petrece momente frumoase impreuna in natura.

2 thoughts on “Trotineta sau Bicicleta – ce alegem?

  1. Sunt impresionata de modul in care autorul abordeaza subiectul diversificarii alimentatiei la copii, oferind informatii clare si practice. Este important sa respectam recomandarile specialistilor si sa fim atenti la semnalele pe care le transmite micutul in timpul introducerii noilor alimente. Multumesc pentru acest articol util!

  2. Articolul este foarte interesant si util pentru parintii care se confrunta cu probleme legate de alimentatia copiilor. Sunt de acord cu ideea ca diversificarea trebuie facuta treptat si cu rabdare, pentru a evita reactiile alergice sau problemele digestive. Recomand tuturor sa urmeze sfaturile oferite in articol pentru a asigura o alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru cei mici.

Comments are closed.