„Nu crede tot ceea ce auzi – chiar si daca e in mintea ta.” – Dr. Daniel Amen

Majoritatea persoanelor care trebuie sa faca fata anxietatii si depresiei sunt incapabile sa ofere un motiv exact pentru starea lor.Ne punand la socoteala experientele traumatizante (razboi, moartea unei persoane iubite) ale unor indivizi, intelegerea cauzalitatii exacte pentru anxietate si depresiei este, de multe ori, foarte dificila.
In majoritatea cazurilor, depresia si anxietatea nu prezinta nici un fel de motiv.

Specialistii medicali spun ca depresia si anxietatea apar in urma unei „combinatii” de factori: genetica, experiente din trecut, circumstante actuale, etc.

Intelegerea motivului pentru care o persoana sufera de depresie si anxietate in stare cronica nu reprezinta cel mai important aspect. Este important ca persoanele suferinde de aceste tulburari sa inteleaga ca nu este vina lor.

Depresia si anxietatea reprezinta boli mentale; si precum bolilor fizice, pot afecta pe oricine. Cu toate acestea, anumite experiente si optiuni in ceea ce priveste stilului de viata pot contribui – sau cauza in mod direct – depresia si anxietatea.

Starea acestora poate fi acuta (de scurta durata) sau cronica (de lunga durata); depinde numai de „combinatia” de care am discutat mai devreme; avand in vedere ca aceasta poate fi unul dintre motive, putem contracara unele dintre lucrurile care instiga astfel de boli.

Iata 7 cauze comune pentru depresie si anxietate, cauze ce tin de stilul de viata

1. Abuzul de substante

Oamenii consuma substante precum droguri recreationale sau alcool din mai multe motive. Abuzul acestora poate fi un obicei castigat oricand in timp, inclusiv copilarie sau anii de adolescenta.

Drogurile si alcoolul „refac” neurochimia creierului, perturband comunicatia normala intre neurotransmitatori. Acestia reprezinta „elementele chimice de comunicare” ale corpului si ale creierului, controland fiecare experienta fizica si psihologica.

Persoanele predispuse la aparitia depresiei si anxietatii si care consuma droguri sunt susceptibile la dezvoltarea unor boli mentale.

2. Munca in exces

Daca devenim mult prea obositi in urma unei cantitati mari de munca, aparitia unor forme reactii de stres in corp este mult mai probabila. Majoritatea persoanelor din ziua de azi recunosc ca sunt afectate, cel putin moderat, de stresul de la munca.

Atunci cand creierul este expus la stresul cronic, echilibrul chimic delicat este distrus. Din nou, persoanele predispuse la dezvoltarea anxietatii si depresiei, din oricare motiv – si sunt expuse la stres de lunga durata – sunt susceptibile la dezvoltarea anxietatii si depresiei.

3. Necazurile si traumele

Un subiect destul de popular la stiri este viteza de raspandire a Sindromului de Stres Post-traumatic la personalul militar. A fi martor sau victima violentelor de orice fel poate cauza o reactie biologica ce duce la dezvoltarea anxietatii sau depresiei.

Sentimentele de durere in urma pierderii unei persoane iubite sau a unui prieten, desi foarte greu de trecut peste, pot servi ca un bun tamaduitor. Cu toate acestea, jelirea indelungata, in cazul celor predispusi, poate duce la probleme mentale.

4. Probleme de sanatate

Persoanele dignosticate cu boli netratabile de santate pot prezenta un risc crescut de aparitie a depresiei.

Bolile datorate varstei sau diagnosticul unor boli terminale precum Boala Parkinson’s, Alzheimer, bolile cardiovasculare sau cancer induc de multe ori sentimentul de panica si neputinta; binenteles, expunerea prelungita la astfel de sentimente se poate manifesta in anxietate sau depresie.

De asemenea, trebuie mentionat si faptul ca posibilitatea diagnosticarii anxietatii/depresiei creste cu varsta, conform WebMD.

5. Schimbari stresante, subite

In timpul faimoasei „Caderi de bursa de pe Wall Street” din 1929, care a dus la pierderea miliardelor de dolari si la stabilirea Marii Crize Economice, 23 000 de persoane s-au sinucis – la momentul acela, cel mai mare numar de sinucideri/an din lume.

In timp ce numarul de persoane care au comis suicid datorita anxietatii si depresiei nu poate fi precizat cu exactitate, este posibil de presupus ca rol important l-au jucat si bolile mentale.

6. Proasta imagine de sine

Este destul de greu de gasit statistici si date concrete in ceea ce priveste persoanele cu o imagine proasta despre sine. Conform unor surse, se pot evidentia cateva aspecte:
– Numarul de femei cu o imagine mai proasta de sine este mai mare decat in cazul barbatilor
– Persoanele cu probleme in ceea ce priveste imaginea de sine sunt mai predispusi sa se expuna unor comportamente ce le pot afecta sanatatea (fumatul, consumul de alcool si droguri, o dieta precara)
– Nu exista o corelatie intre imaginea proasta de sine si suicid

O imagine negativa permanenta asupra propriei fiinte poate duce la aparitia unor modele obsesive de gandire in ceea ce priveste aparenta, banii, reputatia si tot asa. In cel mai rau caz, neurochimia creierului este afectata, ducand la aparitia unor simptome depresive si anxioase sau, mai rau, a unor boli.

7. Izolarea si respingerea

Ca fiinte umane, suntem in mod natural creaturi sociabile, avem nevoie de interactiune sociala pentru a functiona corect. Fiintele umane au nevoie si de legaturi amoroase; de o persoana pe care sa o iubeasca, de care sa aiba grija si care sa ii sustina.

Izolarea, separarea voluntara sau involuntara de alte persoane si respingerea, refuzul altora de a-i accepta sau de a-i include, sunt factori extrem de importanti in ceea ce priveste functiile cognitive sociale ale creierului unei persoane.

Ca urmare, creierul adopta o stare de gandire negativista si formeaza retele neuronale ce ii deranjeaza procesul natural.

Pe scurt, izolarea si/sau respingerea pot duce la un dezechilibru neurochimic ce se manifesta prin anxietate si depresie.

In final…

In caz ca dumneavoastra sau cineva pe care cunoasteti sufera de o boala in corelatie cu anxietatea sau depresia, trebuie sa stiti ca exista o multime de tratamente eficiente disponibile.

Terapeutii, grupurile de sustinere, specialistii medicali si multi altii sunt acolo pentru a va ajuta sa va rezolvati problemele.

Cu alte cuvinte, nu sunteti singuri. Nu va fie frica sa cereti ajutor!