Inteligenta emotionala sau EQ este, mai simplu spus, abilitatea crescuta de a percepe, controla si evalua propriile emotii precum si a celor din jur.Unii experti considera ca inteligenta emotionala a unei persoane depaseste coeficientul de intelogenta (IQ) in privinta succesului si a modului de abordare a relatiilor.

Desi inca exista nelamuriri in ceea ce priveste inteligenta emotionala si daca aceasta poate fi invatata sau daca reprezinta o caracteristica cu care ne nastem, persoanele cu o constienta emotionala ridicata evita in general urmatoarele actiuni si comportamente:

1. Nu isi omit propriile sentimente

Conform psihologului si autorului Daniel Goleman, unul dintre pionierii in domeniul inteligentei emotionale, contiinta de sine este una dintre cele 5 caracteristici ale celor cu un grad inalt de EQ.

Mai precis, persoanele inteligente emotional acorda o atentie sporita emotiilor si sentimentelor proprii, intelegand foarte bine felul in care aceste sentimente ii afecteaza pe ei si persoanele din jur.

Acestia nu dau frau liber emotiilor si nu ignora niciodata starea acestora. Persoanele ce se incadreaza in aceasta categorie pot gandi mai mult cu inima decat cu mintea dar asta este ceea ce ii face mai sensibili catre sentimentele proprii si ale celorlalti.

2. Nu indeparteaza sentimentele altora

Empatia, o alta caracteristica importanta a persoanelor inteligente emotional, inseamna a intelege pe deplin starea sentimentala a altei persoane si incercarea de a te pune in locul ei.

Indivizii cu un grad ridicat de EQ nu omit sentimentele celorlalti; dimpotriva, acestia vor sa elucideze starea respectivei persoane pentru ca simt o imensa compasiune pentru ei.

Pot citi sentimentele de pe fetele altor persoane si pot aduna informatiile necesare in legatura cu emotiile acestora doar uitandu-se la limbajul corpului. Pot anticipa nevoile altora si sunt extrem de perspicace.

3. Nu permit altora sa le controleze emotiiile

Persoanele cu un grad inalt de inteligenta emotionala, chiar daca sunt foarte sensibili, cauta sa mentina mereu controlul asupra propriilor sentimente, indiferent de parerile celorlalti.

Nu permit altor persoane sa le strice „afacerile”; se bucura de viata si mentin o atitudine pozitiva, chiar si atunci cand se bucura de unii singuri.

Indivizii puternici din punct de vedere emotional au o rezistenta aparte si revin imediat in urma refuzurilor, tradarii si a altor forme de negativism.

4. Evita mentalitatea de victima

Pentru ca sunt atat de stapani pe propriile emotii, persoanele cu un grad inalt de inteligenta emotionala realizeaza ca ei sunt singurii care isi pot controla starea.

Nu acuza pe nimeni daca au o zi proasta si isi regleaza constant emotiile pentru a depasi cat mai usor evenimentele din jur.

Pot redirectiona emotiile negative pentru a crea o activitate sau gand mai productiv si preiau intreaga responsabilitate pentru propriile sentimente.

5. Nu devin increzuti

Persoanele inteligente emotional muncesc din greu pentru a-si atinge scopul si nu isi permit sa intre in criza. Cred in propriile forte, isi depasesc frica si raman motivati pentru a ajunge la linia de sosire, indiferent care ar fi aceasta.

Nu evita schimbarile; cauta sa iasa din zona de confort pentru ca stiu ca astfel vor creste si vor avea un viitor mai bun.

6. Nu reflecta prea mult asupra propriilor sentimente

Cu toate ca persoanele cu un grad inalt de inteligenta emotionala sunt siguri pe propriile emotii, acest aspect nu este principalul scop in viata lor.

Stiu cand sa se concentreze si sa priveasca diferit alte aspecte din viata lor – stiu ca gandirea excesiva asupra unor evenimente poate duce la crearea unor probleme care nu erau de la inceput acolo. Raman constienti de propria stare dar nu le permit acestora sa le acapareze intreaga viata.

7. Pot identifica cu usurinta sursa emotiilor lor

Nu numai ca sunt capabili sa isi recunoasca propriile sentimente dar pot, totodata, sa deduca motivul pentru care se simt int-un anumit fel. Intotdeauna aprofundeaza cautarea pentru a gasi sursa propriilor emotii astfel incat vor reusi sa inteleaga pe deplin de ce au aparut acele sentimente si sa conceapa un plan de actine pentru a le solutiona.

8. Nu se implica in conflicte inutile

Persoanele inteligente emotional stiu ca emotiile reprezinta o forma de energie si ca trebuie sa isi aleaga si sa duca la bun sfarsit propriile batalii.

Nu se implica in discutii aprinse decat atunci cand simt ca cealalta persoana merita o explicatie sau atunci cand nu mai au de ales decat sa intre in conflict cu altcineva.

Totusi, evita majoritatea conflictelor pentru ca prefera sa isi conserve energia pentru interactiuni mult mai pozitive.

9. Persoanele puternice emotional nu barfesc

Ei stiu cat de nociv poate fi barfitul si ca nimic bun nu va rezulta ulterior. Cauta sa poarte discutii mai elevate si mai profunde, evitand conversatiile bazate pe probleme neimportante sau cu caracter distructiv.

Pur si simplu nu dispun de energia necesara pentru a participa la o conversatie lipsita de ratiune si de a forma conexiuni superficiale cu alte persoane.

10. Nu le este rusine sa refuze atunci cand este cazul

Acestia realizeaza faptul ca fiecare persoana are o limita, inclusiv ei, si nu este posibil sa raspunda pozitiv de fiecare data. Isi cunosc limitele si isi pastreaza integritatea prin nedepasirea acestor margini si prin participarea numai la activitati pe care le pot indeplini corespunzator.

11. Nu renunta sub presiunea celor din jur

Doar pentru ca toata lumea face ceva intr-un anumit mod, asta nu inseamna ca persoanele cu un grad inalt de inteligenta emotionala vor urma tiparul daca nu este necesar.

Acestia gandesc independent si nu se conformeaza doar pentru a satisface dorintele altor persoane. Au o atitudine puternica si de multe ori isi aleg un sens opus de actionare decat a celorlalti din jur.

De foarte putine ori se afla in acord cu ceea ce face majoritatea societatii, astfel incat ajung sa isi creeze propriul drum de urmat.

12. Nu cauta aprobarea celorlalti

Daca vor ceva, cauta sa il obtina fara a simti nevoia de a se consulta cu cei din jur. Se accepta asa cum sunt, asa ca nu au nevoie de alte persoane pentru a o face.

Chiar daca asculta respectuos opiniile celorlalti, nu permit ca parerile altora sa formeze o baza decizionala pentru vietile lor. Stiu ca atata timp cat se accepta pe ei insisi, pot obtine orice isi doresc.