Redescopera placerea gatitului cu ajutorul nostru!

E vara si resimti lipsa unei hote mai mult ca niciodata. Decizi sa renunti la gatit doar pentru ca deja e suficient de cald in casa si nu ai nevoie de incalzire suplimentara de la aburi. Colac peste pupaza, stim cu totii aromele si mirosurile care se imbiba in decorul bucatariei si in hainele tale. Cand tot ce ai nevoie intr-o dupa masa torida e odihna intr-un spatiu racoros si aerisit, o hota poate reprezenta solutia.

De ce trebuie sa ai o hota?

Hota de bucatarie are puterea de a te scuti de ore intregi de curatare anevoioasa a depunerilor de grasime de pe mobilier. Iti salveaza peretii de la deteriorare si mucegai, complicatii provocate de aburii, fumul si impuritatile care sunt degajate in timpul gatirii. Grija prepararii mancarurilor cu ceapa ori cu alte arome intense e inlaturata si, cel mai important in sezonul de vara, caldura data de aburi e tinuta in frau de hota.

Asadar, confortul bucatariei tale este garantat daca ai la dispozitie hota potrivita pentru incaperea, nevoile si obiceiurile tale. Este o investitie inteligenta, deoarece salvezi timpul alocat curateniei, bugetul dat pe produse de curatenie si pe renovarea peretilor. Insa cum alegi hota de bucatarie ideala pentru tine?

Aspecte de luat in calcul la achizitionarea unei hote

Circulatia aerului

In functie de tipul de ventilatie, exista doua categorii de hote: cu evacuare si fara evacuare.  Hotele cu evacuare sunt mai eficiente in ceea ce priveste eliminarea mirosurilor si aburilor care provoaca caldura. Ele extrag si elimina in afara bucatariei mirosurile si aburii.

Acestea presupun costuri suplimentare deoarece necesita amenajarea caii de ventilatie spre exterior (achizitionare si instalare tuburi, spargerea peretilor s.a.m.d.). Sunt recomandate daca obisnuiesti sa gatesti regulat acasa sau pentru utilizarea in restaurante, fast – fooduri etc.

Hotele fara evacuare sunt mai accesibile ca pret si folosesc un sistem de recirculare a aerului filtrat: acestea absorb aerul, il trec prin diverse filtre si apoi il elibereaza inapoi in incapere. Un posibil dezavantaj ar fi eficienta mai redusa comparativ cu hota cu evacuare spre exterior. Exista riscul returnarii anumitor mirosuri si capacitatii de a elimina caldura, insa daca nu gatesti foarte mult si des, aceasta ar putea fi alegerea potrivita.

Hotele Teka si Franke se pot folosi atat cu evacuare exterioara, cat si cu recirculare. Daca optezi pentru recircularea aerului, pe hota se monteaza un fistru sau un set de filtre de carbune activ cu rolul de a retine mirosurile.

Marimea bucatariei si capacitatea de absorbtie

Performanta hotei sau capacitatea maxima de absorbtie trebuie analizata in raport cu volumul bucatariei tale. Performanta se masoara in mc / h ceea ce inseamna metri cubi de aer filtrati in interval de o ora. Recomandarea e ca puterea de evacuare a hotei alese sa fie egala sau mai mare cu urmatoarea valoare: volumul bucatariei tale (lungime X latime X inaltime) X 10 (functionarea hotei timp de o ora).

De exemplu, o bucatarie de dimensiunile 3 X 4 X 3, are nevoie de o hota cu o capacitate de cel putin 340 metri cubi.

Important de mentionat e faptul ca, potrivit normelor europene, capacitatea reala de absorbtie se masoara la un metru pe tub cu 2 coturi la 90 grade. A nu se confunda cu puterea nominala de absorbtie ce se masoara la iesirea din motor, care este mult mai mare.

Numar de motoare

Hotele au de obicei un singur motor, dar pe piata sunt  si unele modele cu doua motoare. Cele cu doua motoare provoaca, implicit, mai mult zgomot si nu influenteaza semnificativ nivelul de performanta al unei hote. Mai degraba capacitatea de absorbtie stabileste asta.

Zgomotul

Zgomotul emis de hota poate afecta experienta ta din timpul petrecut in bucatarie. In mod normal, hotele cu doua motoare sunt mai zgomotoase decat cele cu unul singur. Valoarea indicata de zgomot pentru mentinerea unei activitati culinare placute este de maxim 55 decibeli. Majoritatea hotelor din oferta DHE Bucatarii sunt avantajoase din acest punct de vedere deoarece sunt dotate cu un motor turbina ce ofera capacitati mari de absorbtie, nivel redus de zgomot si un consum scazut de energie electrica.

Treptele vitezei de ventilatie

Majoritatea hotelor au 2-3 moduri de absorbtie cu intensitati diferite, ceea ce vine in favoarea consumul de energie electrica. Intensitatea de absorbtie se seteaza in functie de cerintele procesului de gatire, ceea ce ajuta la economisirea curentului.

Dimensiuni

Dimensiunile hotei ar trebui sa fie putin mai mari decat cele ale aragazului sau plitei ca sa captureze cu succes aburii. In orice caz, marimea convenita e cel putin egala cu suprafata de gatit.

Designul hotei

In functie de pozitionarea spatiului disponibil si de stilul general adoptat in decorul bucatariei, poti opta pentru hote de diferite forme, marimi si caracteristici. Cateva tipuri de hote sunt: hotele  telescopice, tip semineu, tip insula, country, de perete, decorative, incorporabile. Alege hota care se incadreaza in suprafata menita si care rezoneaza cel mai bine cu personalitatea bucatariei tale.

Intretinere
Filtre

Hotele accepta diverse filtre. Pentru retinerea grasimilor sunt recomandate filtrele din metal in special pentru ca pot fi reutilizate si curatate cu apa calda si detergent de vase.

Acestea se schimba doar cand sunt deteriorate de factori externi. O alta alternativa pentru grasimi sunt filtrele de unica folosinta, sintetice, din hartie sau acrilic.

Filtrul de carbon activ  e utilizat in special pentru retinerea mirosului, aburului si a impuritatilor.

Acesta trebuie inlocuit odata la cateva luni, la sase luni daca hota este utilizata o ora pe zi. Unele hote dispun de senzor care anunta necesitatea inlocuirii filtrului de carbon activ.

Daca zgomotul emis de hota este mai mare decat de obicei, e un semn ca filtrele trebuie curatate sau schimbate.

Produse de igiena pentru hota

Curatarea hotei se poate realiza si prin mijloace si produse traditionale. Apa fierbinte cu niste detergent de vase, praful de copt, otetul sau sapunul clasic si o laveta ajuta la indepartarea decenta a murdariei. 

Pentru o curatare de efect este recomandata intretinerea hotei cu produse de igiena speciale, precum sprayul Franke.

Concluzie

Hota de bucatarie e atat un accesoriu care completeaza armonios estetica bucatariei tale, cat si un instrument indispensabil pentru mentinerea curateniei, respectiv a aerului curat si racoros la tine acasa. Descopera hotele Franke si Teka din oferta DHE Bucatarii si gaseste electrocasnicul perfect pentru tine si bucataria ta.

Promotii hote

3 comments

  1. Am fost impresionat/a de exemplele concrete prezentate in articol, care arata cum putem sa incurajam comportamente empatici la copii. Voi incerca sa aplic aceste strategii in educatia fiicei mele pentru a o ajuta sa devina mai empatica si altruista.

  2. Consider ca este esential sa cultivam empatia si bunatatea in randul copiilor nostri, iar acest articol ofera sfaturi practice si usor de implementat. Sunt de acord cu ideea ca modelarea comportamentului este cea mai eficienta metoda de educatie.

  3. Articolul este foarte informativ si mi-a deschis noi perspective asupra modului in care putem sa ne educam copiii pentru a fi mai empatici. Mi-a placut ideea de a folosi povesti pentru a transmite aceste valori importante.

Comments are closed.