Apariția primului copil este un moment unic în viață și merită să te bucuri de el pe cât de mult posibil. Însă, tot atunci, viața ta se schimbă complet – începi să ai alte priorități și mai puțin timp pentru tine, pentru cuplu, dar și pentru treburile casnice.
Chiar dacă este doar o perioadă, iar lucrurile revin la normal când copilul capătă o anumită independență, pentru a simplifica treburile casnice, este indicat să investești în electrocasnice care îți salvează timp prețios și să abordezi altfel situația:
Alege dispozitivele și electrocasnicele potrivite
Mașina de spălat cu funcție de programare, aspiratorul robot și cuptorul cu funcție de autocurățare sunt minuni tehnologice care nu ar trebui să-ți lipsească din casă, dacă nu vrei să acorzi prea mult timp în direcția treburilor gospodărești.
De asemenea, o mașină de spălat vase și un aspirator vertical te vor ajuta mai ales în perioada diversificării, care implică multe vase murdare și o podea cu firimituri în permanență.
Planifică și organizează treburile casnice
Stabilește un program care să se potrivească rutinei bebelușului și identifică cele mai potrivite momente pentru activitățile casnice.
O variantă eficientă este să faci curățenie împreună cu bebelușul – pune-l într-un sistem de purtare și poți da fără probleme cu aspiratorul sau cu mopul, poți șterge praful.
Atfel, poți profita de momentele în care cel mic doarme, pentru a pune la spălat rufe sau alte lucruri care se pot face rapid. Un plan bine pus la punct reduce stresul și oferă un cadru stabil pentru întreaga familie.
Deleagă sau cere ajutorul unui apropiat
Nu ezita să ceri sprijin atunci când este nevoie. Fie că este vorba de partenerul de viață, membrii familiei extinse sau prieteni apropiați, implicarea celor din jur poate face diferența.
Dacă ai posibilitatea, roagă un bunic să iasă cu bebelușul la plimbare cât faci curățenie. De asemenea, învață să delegi responsabilități și să împarți sarcinile casnice, pentru a distribui eforturile.
Investește în mobilier ușor de întreținut
Alege mobilier și accesorii care sunt ușor de întreținut. Materialele rezistente la pete și zgârieturi transformă curățenia într-o sarcină mai puțin solicitantă. În plus, alege textile detașabile și lavabile pentru scaune, canapea și perne, pentru a facilita spălarea lor.
Mizează pe minimalism
Cu cât ai mai puține obiecte în casă, cu atât e mai ușor să faci curățenie. Evită să încarci casa cu obiecte inutile, de dimensiuni mici, deoarece acestea sunt cele care îți consumă cel mai mult timp când ștergi praful de pe ele.
Iar un alt avantaj al minimalismului este că atunci când bebelușul va începe să facă primii pași, va fi mult mai în siguranță într-o casă liberă, lipsită de obiecte în care se poate lovi ușor.
Chiar dacă treburile casnice îți pot părea copleșitoare atunci când ai un bebeluș în grijă, important este să nu te suprasoliciți și să comunici deschis cu partenerul tău, pentru a găsi împreună soluții eficiente. Nu uita, copilul tău va crește foarte repede, așadar, bucură-te de fiecare moment și nu te stresa prea mult atunci când vine vorba despre curățenie.
Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca ma confruntam cu dificultati in a gestiona atat treburile casnice cat si ingrijirea bebelusului. Sfaturile prezentate mi-au deschis ochii asupra unor metode simple dar eficiente de organizare a activitatilor zilnice. Multumesc pentru recomandari!
Articolul este foarte util pentru proaspetele mamici care se confrunta cu provocarile treburilor casnice si ingrijirii bebelusului. Sfaturile prezentate sunt practice si usor de pus in aplicare, iar organizarea timpului devine mai eficienta daca le urmezi. Recomand acest articol tuturor mamelor care doresc sa-si simplifice viata de zi cu zi.