Nu este niciun secret ca o experienta sexuala grozava poate pune un zambet pe fata unei persoane. Este un act ce implica sistemele fizice, hormonale si emotionale ale corpului si ne aduce mai aproape unii de ceilalti intr-un fel unic.Viata sexuala a unui cuplu poate avea un mare impact asupra fericirii ambilor parteneri. In unele cazuri, poate intari sau poate distruge relatii. Dar ce mai exact face acest act real atat de magic? Exista mii de activitati de care doua persoane aflate intr-un cuplu se pot bucura impreuna.

De ce ocupa sexul un loc atat de important in vietile noastre si de ce este de neinlocuit? O echipa de psihologi au incercat sa afle raspunsul la aceasta intrebare.

Oamenii de stiinta din Elvetia si Canada au promovat o serie de studii intitulate Mai mult decat sex: Iubirea mediaza asocierea dintre activitatea sexuala si starea personala. Cercetarile lor au cautat sa explice efectele pozitive si subtile ale sexului in ceea ce priveste calitatea vietii pe termen lung.

In mod surprinzator, cercetatorii au descoperit ca actul sexual in sine, pe termen lung, este mai putin important decat imbratisarile ulterioare.

Intr-un lant simplu de evenimente, sexul promoveaza iubirea iar aceasta din urma mareste sansele de fericire. Efectele se manifesta pe termn lung in vietile noastre, cu mult dupa ce impactul fizic si hormonal s-au diminuat.

In prima parte a studiului, Anik Debrot si echipa sa au creat doua baze de expertiza. Acestea au implicat aproape o suta de participanti aflati in relatii fericite. Subiectii si-au descris tabieturile sexuale, perceptia lor asupra atingerilor afectuoase implicite in relatiile lor, frecventa trairii momentelor de fericire si gradul general de satisfactie.

Fara niciun fel de surpriza, persoanele care se angajau in relatii sexuale mai frecvent nu numai ca erau mai satisfacute in viata personala, dar raportau si mult mai multe momente de fericire si multumire in timpul zilei. Cu toate acestea, este interesant de notat faptul ca aceasta corelatie se slabea in momentul in care cercetatorii au pus in balanta si actele zilnice de iubire.

In schimb, au descoperit ca semnele mai frecvente de afectiune stateau la baza ambelor elemente din acest fenomen. Acestia au descoperit ca sexul produce fericire numai pentru ca astfel se promoveaza actele de iubire. Se pare ca acesta este de fapt lucrul pe care ni-l dorim cu adevarat.

Din nou, cercetatorii au descoperit ca dupa ce facem sex, suntem mai fericiti

Inca o data, corelatia a devenit si mai slaba odata ce cercetatorii au pus si aspectele de dragoste in ecuatie. Sexul fara vreun semn de afectiune era semnalat in putine situatii. Prin urmare, in majoritatea cazurilor, afectiunea trimitea catre actul sexual iar punctul culminant al acestui fapt era senzatia de fericire.

Dupa 6 luni, subiectii au fost chestionati pentru actualizarea datelor. Participantii care raportau ca intretin relatii sexuale in mod frecvent erau, intradevat, mai fericiti in relatiile in care erau implicati – dar numai in cazul in care sexul era asociat de catre acestia cu un comportament afectuos si emotii pozitive.

Ultimul stadiu al cercetarilor a implicat peste o mie de subiecti aflati in relatii fericite care prezentau asemanari precum cele descrise mai sus in experimentul precedent. Cu toate acestea, ei au fost intervievati prin intermediul smartphone-ului, axandu-se asupra activitatii lor sexuale si momentele de afectiune si iubire.

Aceasta etapa a studiului a aratat ca atunci cand participantii se angajau in relatii sexuale, ei nu raportau sentimente de afectiune doar dupa finalizarea actului sexual, ci si in urmatoarea intervievare la cateva ore distanta.

Acest lucru sugereaza faptul ca exista o legatura intre activitatea sexuala, afectiunea si fericirea generala, legatura fiind mult mai puternica decat efectele hormonale ce au fost notate in cercetarile precedente.

Se poate ca micul secret murdar in legatura cu sexul sa fie…ca nu este atat de murdar. Precum a spus Marilyn Monroe: Cu totii ne-am nascut ca fiinte sexuale, slava Domnului! Dar e pacat ca atat de multa lume dispretuieste si denigreaza acest dar natural.

Sexul este un act de care ar trebui sa ne bucuram. Sa il folosim pentru a ne apropia unii de altii. Sa il folosim pentru a promova iubirea. Sa il folosim pentru a ne spori fericirea, bucuria si satisfactia vietii. Nu este deloc un lucru murdar.