De ce fug empaticii de falsitate

Am mai pus in discutie de multe ori cazul persoanelor extrem de sensibile sau empatice, dar daca nu ati mai auzit pana acum acest termen, cititi in continuare pentru a afla.Inainte de anii 90’, susceptibilitatea sporita a oamenilor nu era un subiect popular de discutie; dar, in 1991, psihologul Dr. Elaine Aron a inceput sa studieze aceasta trasatura mult mai indeaproape.

In mod surprinzator, a descoperit ca 15-20% din populatie poarta aceasta trasatura ce ii clasifica precum persoane extrem de sensibile, insemnand ca ei raspund mult mai bine la stimulii externi decat ceilalti din jur. Pur si simplu au o capacitate diferita de a procesa informatia senzoriala datorita unei zone din creier ce regleaza emotiile pentru a fi mult mai receptive decat creierele altor persoane.

Acest tip de persoane formeaza o legatura stransa cu mediul si pot vedea foarte usor atunci cand o persoana este falsa. Au nevoie de relatii profunde, care sa aiba un scop si sa se bazeze pe sinceritate, de multe ori simtindu-se inconfortabil in prezenta persoanelor false.

Iata motivul pentru care persoanele empatice evita falsitatea:

A fi o persoana empatica intr-o lume puternic insensibilizata poate implica destul de multe incercari; una dintre acestea fiind momentul in care te lovesti de nesinceritate sau viclenie. Atunci cand un empatic intalneste o persoana pe care o percepe ca fiind falsa, tinde sa ramana destul de tacut sau sa se incurce in cuvinte.

Empaticii pot detecta imediat o personalitate falsa, aceasta trimitandu-i un semnal de alarma. Incep sa prezinte simptome fizice si mentale ce nu au sens pentru cei care nu se identifica precum o persoana empatica – transpiratul palmelor, batai rapide ale inimii, senzatia de teama sau extenuare, precum si multe altele.

Empaticii simt durerea pe care cei dimprejur incearca sa o dea la o parte, cautand sa se ascunda in spatele unei personalitati false. Empaticii stiu ca aceste persoane false nu sunt neaparat periculoase, ci doar ca au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.

Acestea sunt cateva situatii obisnuite pe care voi, in postura de empatici, le veti considera extenuante:

• Atunci cand o persoana se lasa dominata de cei din jur pentru a fi acceptata de toata lumea.
• Atunci cand o persoana isi ascunde ura si furia din interior dar care se comporta ca fiind cea mai draguta si prietenoasa fiinta.
• O persoana care nu a avut o copilarie fericita si care se simte vulnerabila sau nesigura pe sine, dar care incearca sa para dura si de neclintit.
• O persoana care incearca mult prea tare sa se comporte intr-un anumit fel, altminteri de personalitatea lor naturala.
• Cineva care imparte numai complimente false pentru a se simti acceptat.
• O persoana care exagereaza cu infrumusetarea pentru a fi placuta de cei din jur.

De obicei, empaticii vor reactiona astfel:

• Ii vor evita, nu neaparat pentru ca ar fi facut ceva gresit, ci doar pentru ca nu se simt bine in preajma lor.
• Nu pot forma fraze logice, fiindu-le dificil sa mai vorbeasca. Vor uita aspecte importante din viata lor daca sunt intrebati in legatura cu acestea.
• Vor simti o senzatie magulitoare de teama si disconfort, care se va disipa numai atunci cand nu se mai afla in compania lor.
• Se vor simti rau dupa ce petrec mai multe ore in compania lor.
• Vor simti confuzie si vina pentru ca nu sunt capabili de a sta in preajma unei astfel de persoane, in special daca le plac cu adevarat
• Vor astepta sa fuga cat mai repede si cat mai departe posibil de acestia.

Persoanele empatice pot citi limbajul corporal si energiile precum nimeni altii si nu tolereaza minciunile sau deceptia. Cu toate acestea, chiar si un empatic poate folosi falsitatea pentru a se descurca in lume. Pana la urma, niciunul dintre noi nu se poate cunoaste pe sine in totalitate, asa ca ne vom arata latura cu care consideram ca vom primi cea mai multa acceptare.

Empaticii isi pot falsifica sentimentele sau chiar intreaga personalitate pentru a-si ascunde emotiile sau pentru a intelege durerea celuilalt. Cu totii am facut asta, asa ca daca o persoana emaptica va capta aceste trasaturi, inseamna ca si el sau ea poate vedea aceeasi caracteristica si in cazul propriei persoane. Viata este o oglinda, asa ca ceea ce vedem la alte persoane poate fi chiar ceea ce vedem in noi insine.

Pentru un empatic, intalnirea unui individ fals ii face sa se simta empuizati de puteri, dar nu doresc niciun rau respectivei persoane. Empaticii incearca sa iubeasca pe toata lumea si, pe cat posibil, sa arate cat mai multa compasiune; asa ca ar putea sa trimita o urare de insanatosire sau isi pot transmite iubirea dupa ce au cunoscut in realitate persoana.

Acestia nu incearca sa fie mai credinciosi decat Papa, vorbind despre toleranta lor pentru anumite persoane – pur si simplu au o susceptibilitate acuta in fata lumii si pot tine frau oricarei situatii sau oricaror persoane fara a fi afectati in mod negativ.

Daca va considerati o persoana empatica, iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va mentine calmul si pentru a evita senzatia de extenuare in jurul persoanelor false:

Nu va fie frica sa spuneti nu

De multe ori, empaticii vor simti ca nu isi pot mentine sensibilitatea in acelasi timp in care isi expun punctul de vedere, eventual dezamagind unele persoane din jur. Totusi, trebuie sa tineti minte ca nu sunteti un om rau doar pentru ca ati refuzat cerintele cuiva. Inseamna doar ca sunteti destul de ocupat si nu puteti face pe toata lumea fericita.

In viata, timpul alocat fiecarei zile este extrem de limitat si nu putem face tot ceea ce ne dorim. Cu toate acestea, prioritizarea va va ajuta sa punctati aspectele importante de pe lista, iar refuzurile ocazionale va vor permite sa va organizati si mai bine timpul.

Daca cineva se simte ranit atunci cand le spuneti nu, tineti minte ca si ei au responsabilitatea de a alege modul in care vor raspunde din punct de vedere sentimental iar achitarea voastra nu ar trebui sa le dicteze emotiile.

Intotdeauna sa urmati ceea ce va spune inima

Empaticii se pot simti maguliti uneori de ideea ca trebuie sa faca tot ceea ce le spun cei din jur deoarece au impresia ca au o misiune de a salva Planeta si pe toata lumea care locuieste pe ea. Intr-un fel, empaticii au calitatile unui supererou, dar, de multe ori, vor omite timpul necesar pentru a reflecta asupra propriei persoane.

Niciodata sa nu va sacrificati visurile pentru a-i multumi pe cei din jur; altfel, nu veti reusi sa va simtiti indepliniti pe termen lung.

Urmarea inimii inseamna ca veti pasi cu curaj pe drumul visurilor voastre si nu veti lasa pe nimeni sa va stea in cale. Tot ce trebuie sa faceti este sa va axati pe imbunatatirea propriei vieti si sa faceti acele lucruri care va fac fericiti, iar asta va va ajuta sa deveniti mult mai hotarati.

Nu trebuie sa multumiti pe toata lumea

Multumirea lumii poate parea ca un act inofensiv, dar in realitate, poate deveni destul de periculos si distructiv. Atunci cand va straduiti peste puteri sa multumiti pe toata lumea, va lasati de o parte propriile nevoi iar asta va va cauza si mai multa epuizare mentala.

Daca va respectati pe voi insiva, veti realiza ca trebuie sa va valorificati propriile nevoi inainte de a va ocupa si de a celor din jur.