Imaginatia este mai importanta decat cunostintele. Cunostintele pe care le putem dobandi sunt limitate, fiecare dintre noi fiind capabili sa invatam si sa intelegem diferite aspecte; imaginatia poate implica o lume intreaga, cu tot ceea ce este de stiut si de inteles.Creativitatea apare atunci cand inteligenta incepe sa se distreze. – Albert Einstein (ambele citate)
Einstein a fost o persoana unica prin inteligenta sa, in sensul in care avea un talent extraordinar (si fara precedent?) de a intelege aspectele stiintifice ce nu puteau fi perimate decat de creativitatea sa nemarginita.
Dar acest articol nu este despre creativitatea Domnului Einstein – este despre modul in care va puteti extinde abilitatile creative ale creierului. Intotdeauna va exista cerere pentru minti creative; si acestea pot veni din partea unor artisiti, unor antreprenori, inovatori, scriitori precum si din partea unor contribuabili individuali din cadrul unor organizatii.
In acest articol vom prezenta cateva cai de a va extinde si influenta talentul creativ al mintii. Nu conteaza daca sunteti urmatorul Elon Musk sau un student de liceu care vrea sa ii dea un sens lumii inconjuratorare (si sa isi atribuie un loc in aceasta).
Daca doriti sa va valorificati creativitatea – si ar trebui sa faceti asta – acest articol va poate oferi cateva sfaturi utile.
Cum sa va antrenati creierul pentru a deveni mai creativ
1. Nu va mai ganditi la rezultat
Cele mai stralucite minti creative se axeaza asupra procesului, nu asupra rezultatului.
Traind momentul si concentrandu-se asupra sarcinilor ce trebuie finalizate in imprejurarea actuala, un bun inovator va intelege fara probleme care este probabilitatea ca un produs sa aiba un rezultat favorabil.
Bucurati-va de drum. Finalul se poate descurca si de unul singur.
2. Nu acordati atentie criticilor
Nota personala: ca si scriitoare, sunt predispusa la critica propriilor lucrari – uneori la un nivel obsesiv. Si stiti ce? Atunci cand fac asta, calitatea muncii mele scade. Nu mai pot gandi clar.
In momentul in care un creator se relaxeaza (mai multe despre acest aspect in cele ce urmeaza) si se distanteaza de orice credinta autoimpusa, ideiile incep sa curga. Ca tot vorbim despre asta…
3. Relaxati-va
Stresul este un dusman teribil pentru creativitate. Cele mai bune idei nu vor si nu pot aparea atunci cand mintea este tensionata; totul trebuie sa decurga natural.
Faceti tot ce va sta in putinta pentru a va relaxa. Plimbati-va, asezati-va langa un lac sau sub un copac, meditati, jucati-va un joc pe calculator…orice.
Cititi despre cateva dintre realizarile creative pe care oamenii le-au avut in timp ce se relaxau; chiar si cand dormeau sau atipeau. Paul McCartney, co-fondatorul Beatles a spus despre melodia Yesterday ca: M-am trezit cu o melodie fermecatoare in gand, si isi repeta Ce frumos suna, ma intreb ce o fi.
Restul e istorie.
4. Notati-va ideile
Schitandu-va ideile, veti reusi doua lucruri importante. In primul rand, veti avea o inregistrare fizica a ideii, facand-o mai plauzibila pentru a fi fructificata.
In al doilea rand, obiceiul acesta va va elibera o gramada de resurse pe care creierul le foloseste pentru a fauri urmatoarele idei.
Asa ca, ar fi bine sa pastrati la indemana un „jurnal de creatii”.
5. Cititi si dupa care cititi mai mult
Este posibil ca nici o alta activitate sa stimuleze creierul mai mult decat cititul; fiind o activitate de neinlocuit pentru inventatori.
Atunci cand cititul devine o rutina, creierul formeaza noi conexuni neuronale – un proces cunoscut si ca neuroplasticitate.
Cititul nu trebuie sa fie o activitate plictisitoare. Gasiti un subiect ce vi se pare interesant si acordati o jumatate de ora inainte de a va culca citind despre acesta.
6. Ascultati Mozart
Ca tot vorbeam despre Einstein, acesta si-a atribuit talentul sau creativ auditiilor de Mozart, pe care multi il considera a fi cel mai prolific si influent compozitor al Erei Clasice.
Numit si „efectul Mozart”, o sumedienie de cercetari arata caMuzica lui Mozart poate induce o imbunatatire de scurta durata a unor anumite performante mentale, precum rationamentul „spatial-temporal.”
7. Folositi-va de meditatie
Cati dintre voi stiati ca asta o sa urmeze? Acest articol pur si simplu nu ar fi complet fara a pune in discutie beneficiile meditatiei asupra creativitatii.
Meditatia reprezinta un canal pentru gandirea creativa deoarece linistea relaxeaza mintea. Conform Universitatii din Carolina de Sud, o persoana are in medie de la 60 la 70 de ganduri pe zi.
Va amintiti ce am discutat mai devreme despre importanta unei minti relaxate pentru dezvoltarea unei gandiri creative?
Atunci cand este practicata intr-un mod eficace, meditatia ajuta functionarea superioara a creierului – o componenta esentiala pentru gandirea creativa.
8. Stati departe de „lucrurile nocive”
Alcoolul, tigarile, zaharurile rafinate, mancarurile procesate – toate consumate in mod ubicuitar, in special in tarile Vestice –sunt contraproductive pentru sustinerea unei minti creative.
Aceste „obiceiuri nocive” ne scad rapid nivelul de energie; inclusiv resursele de energie din creier. Eliminad aceste produse toxice, veti reusi sa va mentineti un nivel ridicat de energie si sa va imbunatatiti buna- stare si sanatatea.
Energia, sanatatea si buna-stare sunt calitati importante atunci cand vine vorba despre o gandire creativa.
9. Antrenati-va atat corpul cat si mintea
Activitatile fizice reprezinta o componenta vitala pentru mentinerea unui nivel optim de energie si de sanatate; prin urmare, acestea sunt un potential inductor al ideilor originale.
Antrenarea creierului este la fel de importanta.
Mai exact, puzzelurile si activitatile abstracte motiveaza resursele cerebrale pentru a aborda solutia gasita din mai multe unghiuri.
Cu cat conexiunile neuronale din creier cresc, cu atat abilitatea noastra de a dezvolta concepte creative se mareste.
Exista numeroase metode prin care sa va puteti antrena creierul. Daca aveti un smartphone, aflati ca exista numeroase aplicatii pe piata ce va pot pune la incercare ablitatea de rezolvare rapida a problemelor de gandire. Sau, puteti adopta metoda veche si sa va cumparati un joc puzzle. Exista o multime de idei.