Ce se intampla cu creierul in urma unei despartiri

Activarea neuronilor de recompensa duce la o degajare repetata a neurotransmitatorului dopamina. Aceasta activeaza circuitele cerebrale ce induc senzatia de dorinta…In cazul iubirii, ceea ce iti doresti cel mai mult este sa vezi persoana iubita.- Diane KellyVom presupune, macar de dragul acestui articol, ca nu vi s-a intamplat ca persoana pe care ati iubit-o sa nu fi devenit aleasa.

Multe dintre persoanele care vor citi acest articol vor confirma ca un astfel de eveniment li s-a intamplat cel putin o data in viata lor.

Conceptul de baza pe care il veti vedea explicat in decursul acestui articol este: circuitul complicat – de multe ori, necunoscut – si incurcat al creierului creeaza sentimente complexe ce apar din orice si oricare situatii; fie ele pozitive sau negative.

Binenteles, aici includem si orice relatie esuata.

Motivatia din spatele acestui articol este de a explica fenomenele ce se desfasoara in creier in urma unei despartiri dureroase. Avantajele pe care le pot aduce astfel de informatii sunt bune de luat in seama deoarece veti reusi sa intelegeti mult mai bine neurocircuitele ce acompaniaza o astfel de separare greu de depasit.

Astfel, speram ca aceste cunostinte dobandite va vor ajuta sa intelegeti motivul aparitiei unor astfel de sentimente – si ce puteti face, ca fiinta rationala, pentru a vedea partea plina a paharului.

Oamenii sunt conceputi pentru a iubi

Este cineva care isi aminteste de reclama din anii 80’ „Acesta este creierul vostru sub influenta drogurilor?”. Respectiva reclama a reprezentat o portretizare (desi rudimentara) a fenomenelor ce apar in interiorul creierului afectat de consumul de droguri.

Chiar daca sustineti respectiva reclama sau nu, nu se poate sa ii contestam eficacitatea. In urma unor cercetari intense, Parteneriatul pentru O America Libera-de-Droguri a reprodus o versiune mai extrema a respectivei reclame, ducand la scaderea numarului de abuzuri de droguri.

Aparent, creierul uman reactioneaza in mod similar sub influenta dragostei. Conform publicatiei Psychology Today, „se poate ca iubirea sa fi fost cauza pentru mai multe batai in curtea scolii, certuri intre adulti si razboie in toata firea decat oricare alta combinatie de catalizatori – bani, alcool, droguri, politica, sport, etc.”

Mai exact, numeroasele efecte ale iubirii asupra creierului sunt izbitor de asemantoare cu cele produse de droguri. Precum drogurile pot induce un efect de stagnare asupra creierului uman, dragostea (in special cea profunda) poate avea aceleasi – daca nu accentuate- efecte neurologice.

Un expert in neurologie de la Facultatea de Medicina Einstein explica efectele iubirii asupra creierului: „Alte cazuri de refuz social sunt mai cognitive…(Refuzul iubirii) este un lucru ce schimba viata unei persoane si implica sisteme diferite fata de senzatia de foame sau sete.”

Cu alte cuvinte, atunci cand suntem refuzati, este la fel de dureros, daca nu si mai rau, pentru creierele noastre decat nevoile sociale (prietenia) si nevoile primare (subzistenta).

Wow…nu putem spune ca ne asteptam la asta. Ma intreb ce ar spune despre acest lucru Dr. Oz sau Dr. Phil. In orice caz, sa sarim peste aceasta paranteza si sa trecem la fapte.

Fenomenele ce apar in creier in urma unei despartiri

Atunci cand ne despartim sau refuzam pe cineva pe care iubim, efectele fizice – oftatul, starea de greata, constrictia toracica, etc. – se manifesta extrem de vizibil si real.

Studiile au demonstrat ca persoanele ce se afla in mijlocul unei despartiri prezinta o activitate disproportionata a zonelor cerebrale, acestea determinand raspunsul corpului la durerea fizica si extenuare.

Aspectele mentionate sunt destul de periculoase; din nou, cu cat relatia este mai intima, cu atat vor exista sanse mai mari pentru aparitia unor efecte adverse si extreme de durere fizica.

Din pacate, raspunsurile cognitive negative si contraproductive afecteaza si alte aspecte fizice, precum presiunea arteriala, slabirea sistemului imunitar si complicatii ale sistemului digestiv. Aceste simptome fizice pot persista pentru cateva zile, saptamani sau chiar luni dupa despartire; durata unor astfel de efecte sunt strict proportionale cu starea individului.

Se poate ca cel mai tragic raspuns pentru o inima franta sa fie o tulburare cunoscuta sub numele de Cardiomiopatie Takosubo (sau Sindromul Inimii Frante) care duce la un exces de hormoni de stres; din pacate, acestia pot fi cauza pentru atacurile de cord, atacurile cerebrale sau chiar moarte.

(Suspin…)

Ce inseamna aceste aspecte (si ce nu)

De cand ne nastem si pana murim (poate chiar si dupa), noi, oamenii, ne vom dori sa ne simtim iubiti. Indiferent de rapiditatea evolutiei neurostiintei, nu putem – nici nu ar trebui sa presupunem ca -intelege mecanismele complexe din creier, corp sau suflet atunci cand iubim.

Experienta (si stiinta) ne vor spune ca iubirea si existenta umana sunt inseparabile. Pe latura optimista a lucrurilor se afla inseparabilitatea care ne permite sa iubim si sa pretuim acele persoane, indiferent de circumstante.

Pe cealalta parte, mai putin optimista, aflam ca astfel de aspecte sunt atribuite – la bine si la rau – dependentei noastre de cei din jur pentru a crea conexiuni, prietenii, iubire si afectiune.

Pentru cei care la momentul actual trec printr-o despartire, lucru de care toti am avut parte la un moment dat, este important sa stiti ca nu sunteti singuri. Fiintele umane, prin modul lor evolutionist, sunt fapturi rezistente. Creierele noastre au o capacitate superlativa de a invata, de a se adapta si de face conexiuni intre orice fel de situatii trecute, prezente sau viitoare.

Pentru cei care se simt amagiti de o fosta sau actuala iubire, va lasam urmatoarea poezie scrisa de Dorothy Parker (din volumul The Complete Poems of Dorothy Parker ):

„In youth it was a way I had, (Tineretea era momentul cand)
To do my best to please. (Incercam sa-i multumesc pe toti)
And change, with every passing lad (Sa ma schimb cu fiecare tanar trecand)
To suit the theories. (Si sa pun teoriile pe roti.)
But now I know the things I know (Dar acum sunt constienta)
And do the things I do, (De viata ce ma mentine)
Andi f you do not like me so, (Iar daca sunt insuficienta)
To hell, my love, with you.” (La naiba, iubire, cu tine.)

Dragi cititori, va dorim pace, fericire si iubire in toate relatiile din prezent si viitoare.